Intensivitet

Intensivt ska livet vara. Det ska kännas. Det ska fylla en med glädjerus ibland och det ska göra ont ibland. Raka och jämna vägar är så långtråkiga. Där måste finnas stenar och gropar och stockar. Utmaningar. Hinder.

Inget går upp mot känslan när man lyckats. När man kämpat sig igenom nåt man inte trodde skulle gå. När man bitit ihop och trotsat tårarna. När man inte gett upp trots smärta och trötthet.

Det är den känslan som håller mig vid liv. Nöjdheten med mig själv. Ibland går saker och ting lätt ibland inte. Sånt är livet. Och så ska det vara.
Det är skönt när det är lätt. Men tillfredsställelsen är aldrig någonsinn lika stor som när man kämpat och växt ut över sig själv.

Tyskan kändes billig idag. Jag var bra. Men jag hade inte övat. Jag behövde inte göra nåt för det.
Sången är jag stolt över. Där vågade jag nytt. Jag släppte taget och det funkade. Jag var modig.
Dansen är jag inte nöjd med. Visst, själva dansandet gick bra. Men stretchingen var värdelös. Jag var så stel så stel och stod inte ut länge nog.
Igår var jag nöjd efter att ha fortsatt med magövningarna fastän jag hade kramp. Och stretchingen som jag stod ut med fastän jag fick tårar i ögonen.

Det är många känslor som blandas när man håller på så här. Och allt ligger så nära varandra. Frustration, glädje, förtvivlan, skadeglädje, överlägsenhet, förvirring, ilska, lycka, sorg... Det är fint. Och det går djupt in i själen.

Scenarbete är något otroligt vackert.


trots allt

Trots att jag är fruktansvärt trött
trots att jag har ont i varenda muskel i min kropp
trots att jag inte hinner med mina vänner alltid
trots att jag knappt ser nåt dagsljus
trots att jag ibland hatar hur jag ser ut
trots att jag ofta är rädd och ibland känner mig ensam
trots att jag glömmer och tappar bort
älskar jag ändå det liv jag lever och den jag är
trots allt.

Så fort jag slappnar av ett ögonblick, håller inne, låser ute allt jag borde ha gjort eller borde göra i just det ögonblicket, eller glömde göra - inser jag att jag egentligen är lycklig. Jag gör fortfarande exakt det jag vill göra och jag älskar det och jag kommer att bli bättre och bättre på det tills jag vinner!

Det handlar om konst. Konst ska, bör och måste beröra. Då krävs det att den konstskapande låter sig beröras.
Jag andas in djupt varje morgon och försöker ta in världen med öppna ögon och öppet hjärta.
Världen är full av under. Man måste bara tro på dem och tillåta sig själv att se dem.
Trots allt.

*

IT TAKE'S AN ATHLETE
TO DANCE

BUT AN ARTIST
TO BE A DANCERMed dessa orden i hjärtat går jag och lägger mig och hoppas att morgondagen ger mig några minuter i solen och energi för helgens äventyr.


Misslyckas

Du får inte misslyckas!
Du måste klara av det här!
Bit ihop, Ebba, fokusera, strukturera!
Skärp dig! SKÄRP DIG!!!

Jag lägger alla de här kraven på mig själv. Det är ingen annan som gör det.
Att misslyckas är den absolut största rädslan jag har. Inte räcka till, inte orka, inte klara av.

Jag lyckas inte få pli på mitt liv. Det känns som att mitt liv springer ifrån mig igen. Det händer en massa och jag hinner inte reagera. Jag lever inte mitt liv, mitt liv lever mig. Så känns det i alla fall.
Jag försöker organisera, strukturera, fixa, ordna, men det håller inte. Så fort nåt kommer emellan, eller nåt som är viktigt inte får plats eller jag glömmer nåt, faller allt isär som ett korthus.

Kommande vecka är fullspäckad: Måndag dans, möte om monologen för tentan i sommar, tisdag skola hela dagen, sen drar det igång på allvar: onsdag dans och röstteknik på morgonen jobb 16-22, torsdag dansträning sen jobb 14.30-22, fredag skola med två sångpass inpillade i håltimman, presentation på eftermiddagen, lördag sång och jobb, söndag fotografering hela dagen. Jag vet att det kommer lösa sig. Det gör det alltid. Men det är en massa runtom som gör mig så förvirrad och matt och trött på mig själv. Jag har ett nytt jobb på g, där jag ska lämna cv och sånt och som jag helt hade glömt att det var på gång... Sen har jag två vänner som jag hade lovat höra av mig till för att träffas i veckan (inte en chans att jag hinner med dem...), jag ska skriva låttexter, betala räkningar, lära mig texter utantill, öva musikteori, öva sång, skådespel, tyska och röstteknik... Och dans...

Skärp dig, Ebba. Andas in, andas ut.
Prioritera.
Strukturera. En sak i taget. Slappna av. Sov.
Känner efter inom dig. Hitta glöden. Lägg i lite ved, blås lite på den, vänta ett ögonblick och se hur den brinner.
Tvinga dig själv, tills det kommer av sig själv.
Sov.
Kör hårt!


Gränser

Gränser är till för att nås och tänjas på tills de spricker.
Jag når mina gränser. Jag tänjer på dem. Men det tar nog ett tag till tills jag lyckas spränga dem.
Jag får kramp i mina vader. Jag blir trött, tappar fokus, känner hur yrseln tar över.
Då bestämmer jag mig för att det räcker med 2 pass idag. Det får bli tre imorgon istället. Och någon form av konditionspass i helgen. Gå ut och dansa lördag kväll räknas också, såvida jag inte dricker nån alkohol...

Jag har börjat träna med pulsmätaren jag fick i julklapp. Det är bra. Det är bra för min diet. Då vet jag hur mycket jag bränner i snitt per dag och kan räkna ut hur mycket jag faktiskt får äta...
Denna veckan har jag hittills gjort av med 3900 kcal på 8 pass. Hade inte på mig mätaren igår på moderndansen. Det blir så jobbigt när man ska hålla på att kräla omkring på golvet... Men då brände jag nog också en 350 kcal. Vilket innebär ett snitt på drygt 1000 kcal per dag. Det är två hela chokladkakor. Eller en stor portion spaghetti och köttfärssås... Eller 11 ägg... Eller typ ett ton sallad.

Min nya plan innebär att försöka äta runt 2000 kcal per dag (vilket innebär 3 ordentliga måltider plus två mellanmål), då får jag ungefär 500 kcal över per dag och om beräkningarna stämmer borde jag då rent teoretiskt sett gå ner ett halvt kilo i veckan... Förutsatt att jag inte kompensationsäter om helgerna...:-S

Jag har även definerat några mål för det här halvåret. Eller ja, definerat är väl kanske lite överdrivet... Men jag har i alla fall goda föresatser om vad jag vill lägga ner energi på, vad jag ska bli bättre på, ungefär vart jag vill komma...

Huvudfokus denna terminen ligger för min del på dansen.
Självklart är sång och skådespel också viktigt och givetvis har bandet även i fortsättningen stor vikt i mitt liv, men det är dansen jag lägger huvudfokus på. Vilket innebär att jag vill lära mig se mig själv som dansare. Jag vet att jag kan mycket. Det säger man till mig också. Men jag står i vägen för mig själv. För att jag fortfarande har ett dåligt förhållande till min kropp och för att jag inte riktigt lyckas komma över det som inpräntat sig i mitt hjärta och min hjärta i våras: "Du kan INTE dansa".
För det första är det inte sannt. Och för det andra, även om det är sant så är det i alla fall nåt som går att ändra på och det håller jag på med nu. Det finns ingen som helst anledning i hela världen att jag inte skulle kunna bli en dansare. Jag måste bara jobba stenhårt för det. Och jag måste vilja det.

It takes an athlete to dance, but an artist to be a dancer.

Jag vet att jag är en konstnär. Det är det där med atleten som kräver arbete och så givetvis kombinationen...

Jag vill, ska och kommer att spränga mina gränser. Med hårt arbete, en gnutta tålamod och en rejäl portion ihållighet kan jag lyckas.

Så nu tar jag ett steg åt sidan och ger plats åt mig själv. Nu jäklar, mina damer och herrar!

 


Det kliar, det ilar, det spritter

Det kliar i fötterna, i benen, i armarna. Jag har dans i kroppen. Lusten ilar genom mig. Jag är så motiverad och jag har sån lust och sånt sug att ge järnet att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen...
Jag kan minnas en liknande känsla från när man var liten och inte orkade sitta stilla vid matbordet, eller inte kunde gå och lägga sig än för att det liksom bara pirrade i hela kroppen. Den ville röra på sig. Den ville springa, den ville busa, jaga, hoppa, krypa. Nu vill den göra piruetter, vackra developpés, uttrycksstarka hopp, kraftfulla steg, eleganta arabesquer... Ååååååååh, jag vill DANSA! Jag vill bli dansare!
Severin har lyckats väcka min danslust igen. Till och med balett är roligt när det börjar se ut som nåt... När rörligheten och styrkan börjar komma!

Det spritter i mig, som det spratt i Calle Schewen där han satt på sin ö i Roslagen och blandade sitt kaffe med kron, det är som om våren kom inom mig.

Jag känner mig ung och stark.
Jag känner mig nära mig själv.

Jag tror jag börjar bli kär.
Ja, jag är faktiskt kär. I mitt liv.
I mitt konstiga, förvridna, speciella, underbara liv.
För jag lever ju faktiskt exakt det liv jag vill leva.

Och hon som ler mot mig från spegeln innan jag går och lägger mig, hon som brukade vara så ful och äcklig och dum och tjock... Hon är plötsligt helt okej.

Mitt år började bra

Jag tog två steg in i det nya året. Snubblade. Föll. Och blev liggandes drygt ett dygn. Så tog jag mig sakta upp. Först sittande. Sen på ett ben. Sen på båda. Stod stilla tills jag var säker på att båda benen bar. Sen började jag om igen.

Jag har samma gamla spöken att kämpa med. Samma svagheter. Samma symptom och syndrom. Samma jag.
Men det är ett fint jag. Det har det egentligen alltid varit, jag har bara inte fattat.

Jag får samma rättningar som förra året: Släpp taget, våga, riskera, sluta vara rädd.
Men jag är rädd. Jag är rädd för det som kan komma ur mig.
Min coach Kaspar tycker att jag ska sluta bete mig som en idiot och acceptera att jag är begåvad och har talang. Vi började prata om berömdhet och jag sa att jag inte vill bli berömd utan bara ha framgång. Han genomskådade mig: Oh no baby, you wanna be a superstar!
Klart jag vill men det finns ingen anledning att jag skulle bli det och dessutom skrämmer det mig.
You just gave the only perfect reason why you should be a 'superstar': It frightens you to death.
You know instrinctivly you can't avoid it.
(Unless you're behaving like an idiot, which is what most talented people rather do)...
See More
So, as one of my New York friends put years ago: Don't be a jerk!

Så kommer Johannes, skådespelläraren vi har för tillfället och säger att det är inte dåligt det du gör, Ebba, men det är för lite. Våga mer, lita mer på dig själv, var inte så rädd för det som kommer.

Men jag är så rädd att där skulle kunna komma något ur mig som är nytt. Som jag inte känner till och som jag kanske inte kan kontrollera. Fy fan, vad läskigt! Å andra sidan vill jag komma åt det där läskiga. Annars kommer jag ju aldrig vidare! Jag vet bara inte vad jag ska göra för att kunna lära mig släppa taget och hoppa och se vad som händer...

Börjar med att se om jag kan hitta någon av Stanislawski eller Strasbergs böcker och läsa om hur skådespelaren bör arbeta på sig själv...

I slutändan kanske allt bara behöver lite tid också. Jag menar, Rom byggdes ju faktiskt inte på en dag...

Dessutom kommer allt bli bra för det här är ett bra år för mig. Punkt.

Mitt år börjar bra

Skådespel var spännande, roligt, intressant, underhållande, utmanande idag. Allt som det ska vara. Och det bådar gott för de här två veckorna med Johannes. Han vill visa oss Strasbergs teori om emotionellt minne och Thornsons teori om hög/lågstatus för oss och jobba med oss i grupper. Det känns som att det kommer bli jättespännande. Och det kändes som att jag fick en chans idag att visa hur starkt jag brinner för ämnet, vilka tankar jag har, vilka bilder...

Jazz hade vi med Denise idag. Som är dansare för DJBobo, vars koreografier jag dansade när jag var liten. Hon har gått samma skola som jag ska gå på i Hamburg. Och hon har lovat kolla lite extra på mig på torsdag och ge mig tipps, och feedback. OCH hålla ögon och öron öppna gällande lägenhet...=)

Bea och jag ska till London i påsk!

I februari ska jag åka snowboard en vecka med pojkarna!

Fotografen vill ta bilder på mig. Det ska bli jääättespännande. Och att döma efter de bilderna han har på hemsidan, så är han jäkligt bra... (Nej, jag ska inte ta nakenbilder, och ja, jag har kollat att han verkligen är fotograf och verkligen finns)

Det verkar gå åt rätt håll. Allt pekar uppåt. Det mesta i alla fall.
Jag njuter!

Det händer inte ofta att ett år börjar så bra.


Nya tag

Om 8 timmar börjar det igen. Allt det som jag valt att göra.
Först balett, sen skådespel, sen jazz och tillslut sång. Allt ens hjärta kan begära!

Såg Fame idag. Den var faktiskt bättre än jag trodde. Eller ja, bra är väl kanske fel ord, men den berörde mig. Mycket. Det är mycket som är liknande för mig som för dessa gymnasieungdomar... Och ändå är det inte alls verkligt det som visas i filmen. Som om någon som inte gått sånglinjen skulle få sjunga på avslutningsproduktionen utan att alla andra elever värjer sig, gör uppståndelse eller börjar mobba henne... Så funkar inte en sån skola. Man unnar inte varandra framgång, i alla fall bara så länge man själv har det bra. Var och en kämpar med alla medel för att själv överleva. Andra knuffar man över bord när man banar sig vägen till kaptensbåset.

Jag ska ta nya tag. Jag ska vidga mina vyer ytterligare. Jag ska återigen satsa allt jag har. Jag kan inte förlora. Det finns inget jag kan förlora som är värt nåt på riktigt.

Igår mejlade jag till en fotograf som söker modeller. Han skrev tillbaka och ville veta mer om mig. Så vi får väl se vad det blir av det. Hade ju varit både bra och kul att ha proffsiga bilder på mig för min sedcard. Det vore även en rolig erfarenhet. Nåväl, vi får väl se=)
Jag har satt upp ett brev som jag ska skicka till Herr Winnerbäck också. Jag översätter några av hans låtar. Det vill jag han ska veta=)

Snart börjar det. Allt det där nya och spännande som kommer varje dag. Men än är det natt. Då ska man sova.

God natt!


Det blir bra

Det är nåt med att gå hem när man normalt är på väg åt andra hållet... Jag vet inte vad det är, men det är nåt som gör mig lycklig. Jag känner ro och frid och glädje när jag vandrar hemåt på morgonen runt sju tiden. Oavsett vad som väntar när dagen gryr på riktigt...
Det känns som att allting är okej, allt kommer ordna sig. Det ligger en trygghet i att se dagen börja. I alla fall något som är ständigt. Det kommer en ny dag med nya chanser, nya utmaningar, nya glädjanden, nya kontakter, ny förlåtelse, ny kärlek. En ny dag med nytt hopp.
Det var inte bättre förr, men det kommer bli bättre framöver.

Han har så rätt Lasse. Så rätt...

Jag vandrade nykter hem i morgonen som låter ana en kommande gryning. Och jag blir glad. Och upprymd av allt det som finns i världen, att naturen om och om regenererar sig själv. Den kliver in i en ny dag efter nattens vila. Och jag kliver in i en farstu som luktar nyår och går och lägger mig och kan inte sova för jag är klarvaken. Men jag måste sova för om tre timmar börjar min dag igen. Då ska jag upp för att jobba; tillsammans med en chef som lär vara ganska trött och aningen bakfull...

Där finns hopp om lycka i grunden. 2010 börjar bra. Hittills. 2010 börjar mycket mycket MYCKET bättre än 2007, 2008 och 2009 började. Det kan bara bli bra. Det här är återigen ett av mina stora år. Det blir många sådana när man bestämmer sig för stora steg så ofta som jag.

Men nu bäddar jag ner lilla Ebba och låter tröttheten ta plats.

Det blir bra. Riktigt bra.
Gott nytt år.