Eländes patriarkat!! Eller :Eländes genusvetenskap som synliggör all skit!!!

Det finns inget som liknar lättnaden när man lämnat in en hemtenta eller en uppsats eller i mitt fall nu ett PM! Äntligen! Hana och jag analyserade videon till P.I.M.P. (undrar hur många gånger jag skrivit den bokstavskombinationen den här veckan...?) ur ett politiskt genusperspektiv... Fy fan! Det finns inget annat att säga om hur kvinnorna framställs i videon... Gå in på YouTube o kolla på den! Tjejerna har nästan inget på sig, de smörjer in 50-cent och klär på honom!! Sen följer de honom ut, som om de var hans slavar!! Och snoop dogg!! Äckligare människa finns nog inte!! Hana och jag har bara suttit och svorit alla timmar vi har skrivit. De är verkligen förjävligt! Och det värsta är nog det man bara blir medveten om när man läser genusvetenskap: Det är inte de tjejerna som är med i videon och går med på att visa sig som objekts ensak att de gör det. Det har inflytande på alla kvinnors liv, ALLAS!! Även mitt!
Det är verkligen så förtvivlande att läsa genus, jag orkar inte mer! Jag blir helt skadad. Helt plötsligt kan man sätta ord på det som man förut kanske såg men ändå inte var riktigt medveten om, man ser sammanhang som det jag skildrade... Och det går inte att göra något åt det. Jag blir så ledsen... Inte förbannad längre, bara ledsen... Riktigt förtvivlad! Och jag står ju mitt i det själv också, jag försöker ju själv efterlikna alla de ideal vi har i samhället, jag själv uppför mig "tjejigare" när jag pratar med killar, jag själv underordnar mig de män jag har att göra med, jag själv försöker vara sexig och snygg, jag själv vill bli mamma och ta hand om mina barn, för mig själv är omsorg viktigt... Är då omsorgen bara viktig för mig för att jag socialiserats in i att vara omsorgsfull kvinna? Eller är det jag som individ? Har jag tyckt dåligt om matte för att jag har gjort det eller för att jag trott att jag gör det för att jag är tjej? Sminkar jag mig för att jag tror att jag måste det som tjej, eller gör jag det för att jag som individ vill det? Hur naturliga är egentligen könskillnaderna? Varför är män aldrig slampor hur på de än är? Varför är jag slampig så fort jag klär mig "utmanande"? Varför är det mitt fel om jag blir våldtagen bara för att jag har kjol på mig? Hur ska vi kvinnor ta kontroll över våra kroppar när vi inte får vara nakna (då inbjuder vi ju till att Man ska titta och ta på oss) eller helt påklädda (då är vi konservativa och ofria)? Om jag rakar mig är jag ytlig och utseendefixerad, gör jag det inte är jag en ohygienisk manshatare! Varför ska det vara så svårt?
Undrar om det överhuvudtaget spelar någon som helst roll... I slutändan är vi ju ändå män och kvinnor och har ingen som helst möjlighet att ta inflytande på de socialiseringsprocesser vi lever i, de är alldeles för inpräntat i oss... Eländes patriarkat!!!

Killar, jag vet, det är inte ert fel... Och ändå är var och en av oss (såväl kvinnor som män) anvarig för att normer och mönster upprätthålls! Tänk på det nästa gång ni kallar polarn för tjej när han är klen, eller nästa gång ni använder ett av begreppen för det kvinnliga könsorganet (som ju verkligen inte är något fult!!) när ni svär, eller nästa gång ni kallar en tjej eller kvinna för "lilla gumman"!!!!

Kommentarer
Postat av: Mattias

I just say Respect!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback